7 načel za grajenje razpoznavnosti

Kar 59% potrošnikov raje kupi nov produkt od blagovnih znamk, ki so jim poznane.

Precej razumljivo, bi rekli. Če pogledate svoje nakupne navade, predvidevam, da v trgovini najprej zavijete na oddelek z vam priljubljenimi blagovnimi znamkami, sigurno pa se tam zadržite dlje časa. Najbrž zato, ker so vam všeč, ker ste z njihovimi izdelki zadovoljni, ker vas zanima, kaj je novega, in ker imajo enostavno nekaj, kar vas vleče k njim. Če jih poznate, pomeni, da so se že naselile v vaše misli in če imate z njimi dobre izkušnje, je ta vez še močnejša.

Če nam je neka oseba poznana, pomeni, da imamo o njej že izoblikovano podobo. Lahko nam je všeč, lahko tudi ne, v obeh primerih gojimo neke občutke, ki nas vežejo nanjo. Enako velja za na primer arhitekturo, izdelek, storitev, glasbeno skupino. Zakaj kupimo nov album svojega najljubšega pevca, pa čeprav še nismo slišali vseh pesmi iz njega? Ker ga že od nekdaj poslušamo in ker so nam bili všeč vsi trije njegovi predhodni albumi. Zaupanje, ki si ga je pevec zgradil skozi čas, je povečalo našo lojalnost in bistveno skrajšalo nakupno odločitev za njegov novi album.

Naša pripadnost sega še dlje, oprošča tudi napake. Najbrž se vam je že zgodilo, da vam kakšna pesem ni bila najbolj všeč, pa ste ji vseeno dali možnost in jo zavrteli kar nekajkrat, da bi vam morda le postala všeč. Meni se je. Tega najbrž ne bi storila v primeru neznanega izvajalca.

Kaj to pomeni za vas, ponudnika?

Ugotovili smo, da, če ste poznani, je to za vas že mala zmaga, saj potrošniki navidezno brez vašega večjega truda sežejo po vaših izdelkih. Zakaj pravim navidezno? Ker potrošnikovo zanimanje za vas ni ne podarjeno, ne poceni. Gre za eho učinek vsega, kar ste že naredili zanj v preteklosti, kar delate danes in kar še boste storili za njega v prihodnje. Vaši marketirji se še predobro zavedajo velike prednosti, ko imate svojega potencialnega potrošnika že tako ogretega, da ni potrebnih veliko investicij, da jih popeljete do njegovega naslednjega nakupa.

Sliši se enostavno, vsekakor pa ni preprosto. Poznanost, pripadnost in pozornost si morate zaslužiti, kot vse ostalo, kar je povezano z grajenjem odnosa z vašimi sedanjimi in potencialnimi potrošniki. Vemo, da ne kupujejo na pamet, predhodno podrobno preverijo, kaj bodo kupili in od koga. Prav tega preverjanja pa je manj, če vas že poznajo in vam zaupajo. To se je pokazalo v času različnih kriz, tudi današnje pandemije, ko so se ljudje počutili varneje, če so posegali po izdelkih in blagovnih znamkah, ki so jim bile poznani že od prej.

7 NAČEL, KI VAM POMAGAJO USTVARITI PREPOZNAVNOST MED POTROŠNIKI

1 Potrošnik na prvem mestu: Sporočajte tisto, kar jih zanima. On je tisti, kateremu želite ponuditi svoj izdelek, ki mu bo pomagal rešiti nek problem, olajšal težko situacijo, ali mu prinesel neke prijetne občutke v njegovo življenje. Vi ste tam za njega in vedno, ko pišete vsebine, oblikujete svoj logotip, postavljate sejme ali na kakršenkoli drug način prihajate v stik z njim, imejte to v mislih. Ne izpostavljajte stvari, ki so pomembne vam, ampak njemu.

2 Privlačnost: Nihče vas ne bo opazil, če ne boste zanj atraktivni, tako kot se vi ne ustavite pred izložbo, ki vas ne pritegne. Najprej pomislimo, da govorimo samo o atraktivnem izdelku, ni pa nujno. Lahko nekaj delate na način, ki je vašim potrošnikom všeč, pišete res zanimive vsebine, uporabljate všečne fotografije, s katerimi se poistovetijo, ponujate boljšo uporabniško izkušnjo, morda vi kot lastnik s svojo osebnostjo in pojavnostjo vzbujate zanimanje in s tem posredno vplivate tudi na zanimanje za vaše izdelke. Poglejte tudi izven samega izdelka.

3 Jasnost: Uporabite preprost in jasen jezik, da vas bo potrošnik razumel in sporočajte tisto, kar je ključno. Pri poplavi vseh informacij nima veliko časa razmišljati, kaj ste mu želeli povedati. Sigurno bo manj časa posvetil dekodiranju vaših sporočil na socialnih omrežjih, več pa na razstavnem prostoru na kakšnem sejmu. Pazite, tudi tam nimate veliko časa, da pritegnete njegovo pozornost, medtem ko kroži med stojnicami vam podobnih ponudnikov. Torej, kratko in jedrnato.

4 Drugačnost: Izstopajte! Ni dovolji, da ste všečni, jasni, prepričljivi, če ste le eden izmed mnogih, ki ponuja enako. Zakaj bi potencialni potrošnik prišel prav k vam in ne k nekomu drugemu? Veliko je področij, kjer lahko iščete svoj navdih za to. Na primer nadgradite vaš izdelek z nečim, kar smiselno dopolnjuje vašo ponudbo, bodite hitrejši v dostavi, prijaznejši pri podpornih storitvah, ste morda edini trajnostno naravnani, boste dražji, cenejši, naredite nekaj, da jim prihranite čas (hvaležni vam bodo, verjemite), si upate šokirati s svojim stilom obnašanja, boste uporabljali živahnejše barve, imate zanimivo zgodbo, je do vašega izdelka lažje priti…Pobrskajte, sigurno imate nekaj, kar vas bo ‘odlepilo’ od drugih, če pa ne, pa to ustvarite.

5 Prepričljivost: pokažite, da ste strokovnjak na svojem področju. To ne pomeni nujno tehnično strokovnost, ampak, da se dobro spoznate na to, kar počnete. Vnesite dokaze, kot so leta izkušenj, strokovna znanja, rezultate, ki ste jih dosegli, izjave tistih, ki so že sodelovali z vami. Z dvigom kredibilnosti si boste dvignili ugled, le-ta pa po raziskavah močno vpliva na uspešnost poslovanja.

6 Konsistentnost: vedno in povsod se pojavljajte na enak način. Tako ne boste ustvarjali zmede, nasprotno, hitreje boste zgradili želeno podobo v mislih vaših uporabnikov. Pomislite na Coca Colo, ki se že skoraj 130 let pojavlja s svojim rdeče belim logotipom (z nekaj manjših korekcij), na svojih slikah vedno upodablja druženje, smeječe ljudi, v svoji komunikaciji so si dobesedno prilastili občutek topline in sreče.

7 Konstantnost: Večkrat ko se boste pojavili, bolj si vas bodo zapomnili. Raziskave kažejo, da morate najmanj sedemkrat priti v stik s potencialnim kupcem, da si vas zapomne. Ne pozabite na konstantno komunikacijo tudi s tistimi, ki so že sodelovali z vami. Če vas bodo pozabili, boste iz rok spustili priložnost za njihov ponovni nakup. Izkoristite digitalne kanale, ki hitreje omogočajo večjo frekvenco kontaktov z vašim kupcem v krajšem času. In kjer se le da, avtomatizirajte procese, ki vam bodo prihranili veliko časa.

Poznavanje vas in vašega izdelka s strani uporabnikov nedvomno prinaša velike prednosti. Za to pa je potrebno premišljeno delo skozi čas. Ne odlašajte in začnite že danes, da bodo jutri, ko bodo iskali rešitev za svojo težavo, najprej ‘zavili’ k vam.

(Članek je objavljen na Businesss Titans Slovenija; https://www.businesstitans.online/7-nacel-za-grajenje-razpoznavnosti/)

Leave a Reply