Naj bo preprosto, jasno in še kaj…

Ali ste vedeli, da smo izpostavljeni več kot 34 gigabyte-om podatkov na dan? Raziskava sicer velja za Američane, je pa podatek še vedno precej zastrašujoč. Del teh podatkov je zapakiranih v takšna ali drugačna reklamna sporočila. Seveda je odveč povedati, da si jih večine sploh ne zapomnemo in razloga za to sta dva. Prvi je, da naši možgani enostavno ne morejo absorbirati in predelati takšne količine podatkov in drugi, da so naši možgani razvili t.i. slepoto na oglase oz selektivno zaznavanje, to je neke vrste mehanizem, ki nas obvaruje pred tem, da bi se nam čisto ne zmešalo, povedano po domače.

Oglaševanje je postalo dostopno širšemu krogu podjetij in s pojavom digitalnih platform tudi relativno poceni. Če primerjamo s klasičnim TV oglaševanjem, ki so si ga večinoma lahko privoščile le multinacionalke ali pa manjša podjetja, ki so v želji po velikem dosegu potencialnih strank napraskale denar za oglaševanje in ugotovile, da zaradi svoje precej nišne dejavnosti in ohlapnega targetiranja TV programov niso dobila, kar so želela. Skratka, dobra novica je, da se je možnost za oglaševanje ponudila tudi manjšim podjetjem, ki ne premorejo ogromnih oglaševalskih budgetov. Vsaka pozitivna stvar pa ponavadi prinese tudi svoj ‘ampak’.

‘Onesnaženost’ z oglasi pomeni problem za oglaševalce, katerih cilj je seveda vzbuditi pozornost svojih potencialnih kupcev, kar pa predstavlja izziv, saj enostavno med vso množico ni več tako enostavno biti opažen. 

Zato si poglejmo nekaj napotkov, kako vendarle lahko dosežemo, da povečamo možnost za večjo opaženost naših sporočil:

 Bodite kratki: ljudje nimajo časa brati dolgih tekstov in kot vemo, kapaciteta možganov je premajnha za vse informacije, komaj najdemo prostor za tisto, kar si sami izberemo, da bomo stlačili v našo podatkovno vrečo, kaj šele za informacije, ki nam jih nekdo tišči od zunaj.

✅ Bodite jasni: več ko mora potencialni kupec dekodirati informacij, da bi razumel vaše sporočilo, večja je verjetnost, da jih pač ne bo… in je šel mimo še en ‘impression’, ‘click’, ‘view’.

✅ Bodite interaktivni: poskušajte privabiti kupce k sodelovanju, zapomnljivost se precej poveča, če morajo nekaj narediti. Seveda naj bo to nekaj, kar jim je všeč.

 Bodite kontekstualni: vsako sporočilo je napisano v nekem kontekstu, zato naj bo vsebina primerna času, prostoru in situaciji. Če potencialni kupec ni zainteresiran za vaš produkt takrat, ko vidi vaš oglas, ali pa je vsebina neprimerna, je manj verjetno, da si ga bo zapomnil.

 Izobražujte: podajajte vsebine, ki jim omogočajo biti boljši na svojem področju, delite svoje znanje, pokažite, kako so lahko uspešnejši v svojem poslu.

✅ Zabavajte: kdo si ne želi malo zabave v vsakdanjem življenju, nekaj, kar te privzdigne, nasmeji, polepša dan, sploh v časih, ki smo jim priča, je to še kako dobrodošlo.

✅ Bodite spoštljivi: komunicirajte na način, ki govori v jeziku vaših kupcev, vedno pa bodite spoštljivi; ni prostora za sovraštvo, današnji dogodki po svetu to samo še potrjujejo.

✅ Bodite konsistentni: tako pri svoji vizualni kot tudi verbalni komunikaciji. Če imate dobro postavljeno identiteto svoje blagovne znamke, to ne bi smelo predstavljati težave (če potrebujete pomoč, vam lahko pomagam edgedots ?)

▶️ Če povzamemo, podajajte vsebine, ki bodo relevantne za vaše kupce in to na način, da boste v njih vzbudili dober občutek. Dajte jim razlog, da vas bodo radi brali, gledali, poslušali, ker jim prinašate nekaj dobrega in koristnega. Če govorimo o tem, da je oglasov preveč, je treba biti pri tem natančnejši – slabih oglasov je preveč. Treba je vedeti, da si ljudje želijo dobrih vsebin, ljudje smo vedno bili željni se kaj novega naučiti, se nasmejati, ali dobiti informacijo, ki bi nam pomagala biti boljši pri svojem poslu ali boljši človek.

Leave a Reply