Naročniki, ni (vedno) kriva agencija, da oglaševalske kampanje ne delujejo!

Kot naročnik ste se odločili, da boste za oglaševanje najeli oglaševalsko agencijo. Dobra odločitev, če ste presodili, da v vašem podjetju ne premorete dovolj tovrstnega znanja, izkušenj ali časa. Naslednji korak je, da povabite agencijo, s katero želite sodelovati, in podelite z njimi svoje želje. Tukaj pa pogosto nastopi izziv. 

Moje izkušnje dela v oglaševalski agenciji res segajo že kar nekaj let nazaj in šele ko sem stopila na stran naročnika, sem se zavedla neprecenljivih izkušenj, ki so mi pomagale razumeti dinamiko dela v agencijah in pa potrebo po ključnih informacijah s strani naročnika. Zgoraj omenjeni izziv očitno danes ni nič manjši.

O čem govorim? O skrbno pripravljenih navodilih in smernicah za posamezno oglaševalsko kampanjo, oziroma kot jih pogosto imenujemo kar z ‘udomačenim’ angleškim izrazom ‘brief’.

Naročniki se velikokrat pritožujejo čez kakovost agencijskih rešitev, ne zavedajo pa se, da so morda eden od razlogov za to prav nejasna navodila pred začetkom projekta. Mnogokrat se navodila tudi kar preskoči ali pa se jih poda površno in ustno, vemo pa, kako vsaka ušesa slišijo drugače in vsaki možgani vključijo svoje selektivno dekodiranje informacij.

V primeru, da ne veste, kaj je ‘brief’, na spletu obstaja ogromno zadetkov, če samo vpišete ‘brief template’ (lahko tudi ‘creative brief template’ ali pa ‘marketing brief template’) in jasno vam bo, kaj je tisto, kar je pomembno, da razčistite, še predno se srečate z agencijo. Ta vam bo omogočil, da boste strukturirano podali informacije, ki so ključne za agencijo, kar je še posebno pomembno, če z njo delate prvič. Tim, ki bo delal na vašem projektu, mora kar najbolje spoznati vaš produkt in vaše potrebe, da boste skupaj razmišljali v pravo smer.

✍ Razlogov za dobro pripravljena navodila oz. ‘brief’ je torej več:

✅ Jasno definiran cilj in potek projekta

✅ Predhodno odpravljene morebitne nejasnosti

✅ Prihranitev časa in mnogokrat denarja

✅ Kakovostnejše oglaševalske rešitve

Če se ‘brief’-a lotevate prvič in ob pogledu na prazne kvadratke težko požirate slino, vas čaka precej dela. Zelo se motite, če menite, da gre za samo (še eden) kos papirja, namreč za temi informacijami je veliko koristnega razmišljanja in dela. Svetujem vam, da se ga lotite resno in skrbno.

☝ Namig: če imate težave pri izpolnjevanju, ni narobe, da k oblikovanju ‘brief’-a povabite tudi agencijo. Ne bo vam mogla sicer pomagati pri vseh informacijah, je pa precej verjetno, da vam bo že konstruktivna debata prinesla odgovore. Dobra agencija bi vam ga morala znati pomagati sestaviti. Predno se lotite iskanja obrazca zanj povprašajte agencijo, ponavadi imajo pripravljene svoje obrazce, ki jih lahko naročniki izpolnejo.

▶️ ‘Brief’ vam ne bo pomagal samo dobro podati agenciji navodila za dotično kampanjo, ampak boste z vašim razmišljanjem prišli tudi do dobrih temeljev za razvoj vaše blagovne znamke v prihodnje (če tega niste naredili že prej). Verjemite, vredno bo vsakega truda in med izpolnjevanjem boste doživeli nemalo ‘aha’-jev, saj se lahko zgodi, da pridete do spoznanja, da pravzaprav svojo blagovno znamko premalo poznate.