PODJETNIŠKI POPER #1
gost: Danica Zorin Mijošek

Vaše blagovne znamke Afrodita ni treba posebej predstavljati; poznani ste predvsem med predstavnicami nežnejšega spola, in to že 50 let. Nastopate na 22 tujih trgih, imate 160 zaposlenih, vaš program zajema 650 visokokakovostnih izdelkov, oskrbujete že blizu 20.000 kozmetičnih salonov, velnesov in spa centrov doma in po svetu, in to v segmentu, ki je eden najbolj nasičenih, kar se tiče konkurence. Ste si takrat, ko ste odprli svoj prvi salon, mislili, da boste dosegli takšne razsežnosti?

Leta 1970, ko sem z odprtjem lastnega kozmetičnega salona začela samostojno podjetniško pot, seveda nisem razmišljala o takšni dimenziji poslovanja. Je pa res, da izhajam iz podjetniške družine, kjer me je oče navdihoval, pa tudi usmeril v podjetništvo. Od tod izhajajo moj podjetniški duh, vztrajnost in poslovni pogum. Oče je bil moj življenjski vzornik, naučil me je spoštovati in ceniti delo, predvsem pa me je naučil poslovnega poštenja. 

Vsaka uspešna zgodba ima svoj začetek. Nemalokrat je temelj neka strast, hobi, zanimanje, ki se skozi močno željo in odločnost spremeni v poslovno priložnost. Kako se je začela zgodba Afrodite?

Občutek za kozmetiko imam od nekdaj. Odraščala sem z babico, ki je iz zelišč pripravljala različne zdravilne pripravke, zato sem zelišča vzljubila tudi sama. Svet zelišč me je fasciniral in v glavi so se mi porajale vedno nove recepture za kozmetične izdelke. Z jasno zastavljenimi cilji sem po opravljenem izobraževanju v terapiji zdravilišča Rogaška Slatina, prestižnem zdraviliškem kraju z neizčrpnimi vrelci zdravilne mineralne vode, odprla prvi kozmetični salon, ki uspešno deluje še danes. Odprtje salona je pomenilo popestritev takratne zdraviliško-turistične ponudbe kraja, ki je gostilo večinoma goste iz sosednjih evropskih držav. Skopa ponudba kozmetičnih izdelkov na trgu je botrovala izdelavi prvega izdelka za nego obraza – kamilične kreme, ki je pomenila temelj razvoju kozmetike, združene pod blagovno znamko Kozmetika Afrodita.

Vedno večje povpraševanje in navdušenje uporabnikov je spodbudilo organizacijo proizvodnje in kasneje odprtje podjetja Kozmetika Afrodita, d. o. o. Razvili smo široko paleto izdelkov za nego obraza, telesa in las z osnovnim vodilom ponuditi kakovostne naravne izdelke po dostopnih cenah.

Konec osemdesetih let sem, zahvaljujoč vedno večji liberalizaciji trga, končno uspela izdelke plasirati tudi na prodajne police nekaterih večjih trgovin.

Postali ste podjetnica v času, ki zasebnemu podjetništvu ni bilo naklonjeno. Kaj vas je gnalo, da ste verjeli, da zmorete doseči cilj, ki je bil že takrat veliko večji, kot delovati samo v lokalnem okolju? Je pomagalo, da ste odraščali ravno v Rogaški Slatini, ki je znana po zdraviliškem turizmu?

Na podjetniško pot sem vstopila suvereno. Zame ni bilo druge alternative. Že ob pridobivanju izobrazbe v kozmetičnem salonu v Ljubljani sem vseskozi razmišljala o odprtju lastnega salona, zdraviliško okolje Rogaške Slatine pa je bilo kot ustvarjeno za vstop na samostojno podjetniško pot. Ko sem dopolnila 18 let, sem torej z očetovo pomočjo postala podjetnica. Verjetno pa je ta pogum povezan tudi z mojimi osebnostnimi lastnostmi, med katerimi izpostavljam vztrajnost, delavnost in hrabrost.  

Ime vaše blagovne znamke Afrodita pomeni v grški mitologiji boginjo ljubezni, lepote, spolnega poželenja in zaščitnico zaljubljencev. Boljšega imena za to, kar delate, si ne bi mogli zamisliti. Ste iskanju imena namenili več časa ali je bila to spontana odločitev?

Na odločitev je prvenstveno vplivalo okolje, kjer sem odprla storitveno dejavnost. Prestižno zdraviliško okolje Rogaške Slatine, ki je takrat gostilo svetovni jet set, je narekovalo tudi prestižnejše poimenovanje salona. Je pa zanimivo, da sem se takoj odločila za ime Afrodita po boginji lepote, kljub temu da so mi sorodniki svetovali tudi poimenovanje po egipčanski kraljici Nefretete, ki naj bi pomenilo »lepotica, ki prihaja.« Izbira imena je bila dobra, saj ime blagovne znamke Afrodita upošteva koristi izdelka, lastnosti izdelka, preprosto izgovorjavo, prepoznavnost in zapomljivost, je pa tudi ustreznega pomena v drugih državah in jezikih, kar je za ime blagovne znamke pomembno predvsem v današnjem času, ko zaznavamo hitro rast globalnega trga.

Na kakšnih vrednotah je zgrajena blagovna znamka Afrodita?

Blagovna znamka Afrodita temelji na številnih vrednotah. Naj jih nekaj naštejem: lepota, narava, poštenje in zaupanje, kakovost, znanje in inovacije, družbena odgovornost in tradicija. Samo vse skupaj lahko tvorijo uspešno zgodbo blagovne znamke. Naštete vrednote hkrati izražajo tudi moje osebne vrednote.

Dominirali ste v segmentu kozmetike že v nekdanji Jugoslaviji, danes držite položaj najmočnejše blagovne znamke v segmentu nege obraza v Sloveniji. Kako vam to uspe v družbi močnih tujih blagovnih znamk, katerim so se pred časom odprla vrata na naše police in so močno spremenile stopnjo konkurenčnosti?

Menim, da k doseganju optimalnih tržnih rezultatov poleg nenehno kakovostnega izdelka, za potrošnika dostopne cene izdelka in pravilno izbranih prodajnih poti veliko prispeva premišljen in strateško načrtovan splet tržnih komunikacij, ki je intenzivno usmerjen na potrošnike. V podjetju smo ga oblikovali tako učinkovito, da dobro informira in izobražuje javnost o uporabi naših izdelkov in storitev, prepriča kupce o primernosti izdelkov za njihove potrebe, jih motivira in spodbuja k nakupu. Uspeli smo vzpostaviti trajnejši, osebni odnos s potrošniki in zadovoljiti njihova pričakovanja. Zelo pomembno je, da blagovna znamka drži besedo, da ne obljublja nemogočega. V kozmetiki je namreč tanka meja med marketinškimi napihnjenimi obljubami in realnostjo, povezano z dejansko učinkovitostjo izdelka. Veste, nam je resnično mar za potrošnike, pa tudi za njihovo zdravje. Tu smo zaradi njih in vedno zanje. In šteje vsako mnenje, tudi tiste negativne kritike, ki jih sicer redko prejmemo v službo za odnose z javnostmi. Redko, pa vendar se pojavijo. Vendar tudi te štejejo in nas motivirajo k izboljšavam. Menim, da je ključ do našega uspeha ravno v živem, osebnem pristopu. Je pa res, da si to lahko privošči podjetje na manjših trgih.

Podjetja, ki imajo jasno definiran namen in smisel svojega delovanja, so močneje povezana tudi z idejo inovirati. Poznavalci pravijo, da presenečate z vsako svojo novo linijo. So inovacije gonilna sila vašega razvoja?

Inovacije so gonilna sila našega razvoja, z njimi pridobivamo odločilno konkurenčno prednost na trgih. Vir vseh inovacij na izdelčni ravni se je znotraj podjetja izoblikoval v kompleksu lastnih laboratorijev, ki predstavljajo močno tehnološko in informacijsko podporo podjetju. Zavedam se, da inovacije prinašajo novo, večjo uporabnost v obliki dviga kakovosti, pa tudi dviganja ugleda Kozmetike Afrodita in omejevanja konkurence. Inovativnost pri izdelkih zato ostaja v ospredju naše poslovne strategije tudi v prihodnje, močno jo spodbujam z zaposlovanjem mladih in neprestanim izobraževanjem zaposlenih.

Slogan ‘Lepa v svoji koži’ lepo povzema vaše vrednote, kot pravite, naslavlja žensko notranjost, počutje, ki se odraža v zunanji lepoti. To je mnogokrat v nasprotju z današnjimi močnimi trendi unificirane lepote, ki namigujejo ravno na nasprotno, da moraš biti popoln navzven, da si lahko srečen navznoter. Kako poskušate premostiti to vrzel v razmišljanju?

Kot kozmetičarka sem se z uresničevanjem lepotnih idealov ukvarjala profesionalno, a vedno razumsko in v sožitju z naravnimi zakonitostmi. Zagovarjam redno, zdravo, naravno in kakovostno nego, ki zagotavlja lep videz kože. Začne se s temeljitim čiščenjem in toniziranjem, nadaljuje pa z izbranimi negovalnimi izdelki v obliki serumov, krem, mask itd. Toplo priporočam obiske kozmetičnega salona, ki ga ženske iz različnih razlogov premalo uporabljajo. Če k temu dodamo nasmeh, nas nič ne more narediti lepše in bolj ženstvene. Noben lepotni ideal ne more doseči tega, kar lahko doseže zadovoljna in samozavestna ženska.

Novodobni zreli potrošniki bistveno spreminjajo predstave o staranju. Če je sploh kdaj veljalo, da postaja življenje po 50. vse bolj pasivno, se tovrstni stereotipi danes absolutno rušijo. Gre za generacijo, ki je polna življenja in aktivnejša kot kadarkoli prej. Govorimo o generaciji novih srednjih let; 50. so nova 30.! Posamezniki delajo vse več in dlje, si aktivno prizadevajo za ohranjanje zdravja in psihofizičnega ravnovesja ter ustvarjajo »selfije« za svoje instagram profile … Pravzaprav so vse bolj podobni mlajšim generacijam. Nastal je celo nov termin za omenjen fenomen. Gre za MIDOREXIO – oznaka za vedenje starejših potrošnikov in potrošnikov v zrelih letih, ki se obnašajo, kot bi bili mlajši. In ključni, najbolj vroč trend na področju kozmetologije – glavna tema vseh najvplivnejših kozmetičnih dogodkov na globalni ravni – je t. i. trend well-ageinga.

Well-ageing je pravzaprav nov anti-ageing. Gre za trend, ki nasprotuje anti-ageingu, kot smo ga poznali doslej. Predstavlja odgovor na revolucionarne učinkovine in pretirane anti-age trditve … Označuje velik preobrat v lepotni industriji, ki je doslej praznovala mladost. Trend well-ageinga je odraz spremenjenih predstav v odnosu do staranja, ki v ospredje postavlja lepoto staranja. Govorimo o pozitivnem odnosu do staranja, o dostojanstvenem, gracioznem staranju. Z omenjeno novo percepcijo postajajo klasične anti-age in anti-wrinkle trditve pase. Nadomeščajo jih sporočila, ki govorijo o pozitivni spremembi: počutiti se dobro, udobno v svoji koži ne glede na leta.

V kontekstu well-ageinga postaja lepota brezčasen koncept; družba postaja vse manj definirana preko let. Gre za osvobajanje žensk od pritiska idealne lepote. Iz lepotne perfekcije se poudarek seli na iskanje vira notranje lepote, na promocijo vitalnosti in življenjske energije. In kar resnično šteje: počutiti se dobro, udobno v svoji koži ne glede na leta! Zato v duhu novega trenda ne skrivamo, temveč sprejemamo svoja leta. Še več, smo tudi samozavestne glede let.

Trend močno podpiramo tudi v Kozmetiki Afrodita. Sama namreč nisem segla čez meje kozmetike, ker imam rada svojo kožo in svoja leta. Pravzaprav so leta le številka, kar je resnično pomembno, smo mi sami, ki se počutimo lepo v svoji koži.

Edinstvenost je tista, ki privlači. Pri tem ne gre za popolno zunanjo lepoto, ampak ‘cel paket’, ki dela človeka lepega in zanimivega. Kaj je edinstvenega, unikatnega v vašem podjetju, vaših izdelkih?

Menim, da našo unikatnost pišejo izdelki sami. Razviti z veliko ljubeznijo do narave in z veliko mero ustvarjalnega navdiha vseh mojih sodelavcev. Naši naravni izdelki poleg funkcij nege, izboljšanja stanja kože itd. izkazujejo kakovost v učinkovitosti.

Potrošnike že ob prvem stiku navdušijo in jim podarijo občutek dobro negovane kože. Poleg tega nosijo v sebi zgodbo, v kateri lahko potrošniki prepoznajo svoje želje, pričakovanja, zahteve. Smo pa v zadnjih letih pri pisanju kozmetičnih zgodb postali pogumnejši. S timom sodelavcev sem nekako izstopila iz okvirjev pričakovanega in si upala sanjati. Posledično je nastala Afroditina zlata zgodba: linija prestižnih kozmetičnih izdelkov s koščki čistega zlata Pure GOLD, ki smo jo ravno letos, ko obeležujemo 50 let delovanja podjetja, nadgradili z dvema novima izdelkoma PURE GOLD Divine. Zlato kot znak imenitnosti in prispodoba izjemnosti, simbol glamurja in prestiža v vsem svojem blišču namreč še vedno kraljuje na področju kozmetike.

Če primerjate čas vašega začetka in danes, kaj se je najbolj spremenilo pri povpraševanju po kozmetičnih izdelkih? Je to različen tip izdelka, tukaj mislim na različen namen, je to različno dojemanje lepote, ki jo narekujejo trendi, in s tem povezano obnašanje kupcev?

Pri povpraševanju po kozmetičnih izdelkih se je spremenilo prav vse. Tempo proizvodnje kozmetike je na globalni ravni, kamor kot proizvajalec sodi tudi Kozmetika Afrodita, neizprosen. Globalni trend podpira oz. agresivno spodbuja potrošnjo, zato moramo proizvajalci neprestano slediti trendom in razvijati nove produkte. Potrošniki želijo izdelke, primerne potrebam njihovega stanja in tipa kože, lojalnosti praktično ni. Če jim izdelek ne odgovarja, ga pač zamenjajo z drugim, ponudba je izjemna. In če jih ne ponudimo mi, pod našo blagovno znamko, nastopijo drugi. Konkurenca je velika in prodorna. Ker beležimo izjemen razvoj znanosti in tudi inovacij na kozmetičnem trgu surovin, namreč ni težko kreirati novih izdelkov. Tako je tudi pri nas v hiši razvoj vsaj 50 novih izdelkov letno postal naša stalnica.

Arhitektura blagovne znamke Afrodita je zelo dinamična, vanjo spada linija Afrodita Beauty Care, ki je namenjena končnim uporabnikom, in Afrodita Professional za profesionalno uporabo v salonih, imate centre lepote in prodajalne, dermatološko-estetske ambulante, spletno trgovino. Svoje znanje in izkušnje iz kozmetike ste prenesli tudi na linijo Home Care. Kako obvladujete razvoj vsakega od teh programov oziroma, kako jih priorotozirate? katerim dajete prednost?

V podjetju delujeta dve divizij, ki pokrivata omenjeni področji. Afrodita Professional za področje profesionalne kozmetike, ki zajema načrtovanje, razvoj in prodajo skozi mrežo profesionalnih deležnikov, kot so kozmetični saloni, centri zdravja in dobrega počutja, zdravilišča – vsi tisti, ki ponujajo kozmetične storitve. Sem sodita tudi snovanje in prodaja izdelkov Home Care, ki so profesionalni izdelki, namenjeni negi doma, po priporočilu kozmetične stroke. Divizija Beauty care pokriva načrtovanje, razvoj in trženje izdelkov široke potrošnje, ki so na voljo potrošnikom na maloprodajnih mestih. Obe diviziji imata oblikovana svoja tima sodelavcev, ki izvajajo načrtovane aktivnosti in pokrivajo vse potrebe dela, saj imata oba programa sebi lastne zakonitosti in potrebe. Kljub temu, da gre za ločena področja dela, sodelavci obeh timov tesno sodelujejo, njihovo delo pa se prepleta.

Ko sem v času epidemije koronavirusa prvič odšla po razkužilo v eno od drogerij, sem podzavestno izmed mnogih segla ravno po vašem. To vsekakor lahko pripišemo ugledu in zaupanju, ki ga ima Afrodita kot blagovna znamka. Vemo, da se ugled in zaupanje gradita dolgoročno. Katere načine uporabljate pri tem?

Ugled in zaupanje gradimo prek naših izdelkov in storitev, ki temeljijo na priznanih vrednotah podjetja. Tu bi kot ključno vrednoto izpostavila nenehno kakovost izdelkov, ki jo dosežemo in zagotavljamo dosledno ter z visokimi normativi po načelu dobre proizvodne prakse – GMP. To je sistem za doseganje kakovosti, ki zagotavlja dosledno izdelavo in kontrolo proizvoda po merilih za kakovost ter ustreznost namenu uporabe, kot zahteva specifikacija proizvoda. Proizvajalec kozmetičnih proizvodov mora z namenom, da ugodi pravilom GMP in mikrobiološki kakovosti, imeti natančno določene in izdelane postopke čiščenja, sanitacije in kontrole, s katerimi se vzdržuje aparature in materiale, ki morajo biti prosti patogenih mikroorganizmov.

Zasledila sem, da je vaša strategija razvijati izdelke, ki jih trg potrebuje. Mnogo podjetij dela ravno obratno, da najprej razvijejo izdelek, potem pa iščejo načine za njegovo prodajo. Ali se odločate za lansiranja izključno na podlagi tržnih raziskav ali je zraven tudi kaj ‘sedmega čuta’?

Zagotovo je prisoten sedmi čut. Odkar pomnim, imam zelo razvit čut za kozmetiko. Verjetno tudi zato, ker sem odraščala z babico, ki je prisegala na ljudsko medicino in se ukvarjala s pripravo različnih zdravilnih pripravkov, tudi krem. Narava se me je s svojimi skrivnostnimi močmi dotaknila zgodaj, in ko sem jo vzljubila, me je zaznamovala za celo življenje. Narava je tako moj večni navdih za izdelke. Žal pa danes to preprosto ni dovolj. Danes strategija razvoja izdelka poteka načrtovano in je sestavni del kratkoročnega ter srednjeročnega planiranja poslovanja podjetja. Zajema številne dejavnike: ponudbo aktivnih sestavin na globalnem kozmetičnem trgu, potrebe različnih deležnikov, gibanje ponudbe in povpraševanja kozmetičnih trendov itd. Vse dejavnike moramo kot uspešno podjetje prepoznati in jih udejaniti ob močni podpori tržno-komunikacijskega spleta.

Še vedno mi ne gre iz glave fenomen, imenovan Marmelada (izdelek za hitro porjavitev kože), za katerega so stranke čakale v vrsti, saj je pošel v rekordno kratkem času. Verjetno je to presenetilo tudi vas. Zakaj, mislite, je prišlo do takšnega neverjetnega povpraševanja?

Že dolgo ni okoli kakšnega slovenskega izdelka zavladala takšna evforija, kaj evforija, histerija, kot okoli Marmelade za sončenje, ki smo jo predstavili v začetku poletja pred šestimi leti. Novica o proizvodu z nenavadnim imenom in omamnim sladkim vonjem se je čez noč razširila od ust do ust in k nakupu pritegnila večinoma mlajše potrošnice, zanimivo pa tudi moške potrošnike. Potrošniki so kmalu začeli tekmovati, kateri jo bo prej kupil. Izdelek, ki zagotavljala hitrejšo in intenzivnejšo zagorelost kože, je pri potrošnikih spodbudil veliko željo po “bronastem odtenku kože”, je pa ob uporabi ponudil tudi občutek mehko negovane kože, zato je dobesedno navdušil vsakogar, ki ga je preizkusil. Ker nismo načrtovali takšnega povpraševanja – nenazadnje gre za sezonski izdelki, je le-ta hitro pošel. Zato menim, da je k prodajnemu uspehu pripomogla težja dostopnost do izdelka, ki je spodbudila tekmovalnost, kdo ga bo prej kupil. Uspeh lahko pripišem moči komunikacije na družbenih omrežjih, ki so se v omenjenem primeru izkazala kot mogočno promocijsko orodje.

Danes obstaja veliko več različnih načinov, kako priti do potencialnega kupca, kot je bilo to še pred 10 leti. Kako se je spremenil vaš način komunikacije skozi vsa ta leta?

Bolj bi rekla, da se je način komunikacije posodobil. Veliko dobrih preverjenih praks smo namreč obdržali dolga leta poslovanja. Mislim na aktivno promocijo v izvedbi strokovno izobraženih, redno zaposlenih promotork oz. v primeru programa Afrodita Professional strokovnih svetovalk kozmetike. Organizacija različnih medijskih dogodkov ob lansiranju novih izdelkov, izobraževanj različnih deležnikov, kot npr. kozmetični seminarji, aktivacija službe za odnose z javnostmi, v okviru katere deluje uporabna svetovalnica kako, kje in kaj kupiti za nego, so naše dolgoletne stalne prakse, ki nam pomagajo vzdrževati pristne, žive stike s potrošniki. Res pa je, da različne razmere vzpostavljajo različne načine komuniciranja. Vezano na razmere v času pandemije lahko povem, da se je naš način sporočanja preusmeril na splet in v uporabo novih načinov tehnologije, kot so webinarji. To vidim kot hendikep, saj sem zagovornica pristnih odnosov, stiskov rok in pogledov v oči, zato lahko samo upam in si želim, da se čim prej vrnemo v za ljudi prijaznejše, pristnejše čase.

Vaše delovanje je trajnostno in okolju prijazno. V svoje izdelke vgrajujete preverjeno najboljše naravne aktivne sestavine, izbirate sestavine iz ekološke pridelave, v svojem programu imate tudi linijo veganskih izdelkov, ne delate testov na živalih.

Vse več je podjetij, ki vpeljujejo trajnostno naravnanost v svoje delovanje in jo vidijo kot nujo za ohranjanje konkurenčnosti. Drugi ob tem še vedno zamahnejo z roko. Kaj menite vi, kam gredo ti trendi in kako pomembno jim je slediti?

Družbena odgovornost temelji na poštenju in vpliva na družbo, torej na ljudi in naravo. Za podjetje predstavlja odgovornost, da s preglednim in etičnim ravnanjem prispeva k trajnostnemu razvoju, vključno z zdravjem in blaginjo družbe, upošteva pričakovanja vseh deležnikov, deluje v skladu z veljavno zakonodajo in mednarodnimi normami poslovanja ter je vpletena v celotno organizacijo in jo izvaja v vseh svojih odnosih. Družbena odgovornost je poleg lepote, poštenosti in zaupanja, kakovosti, osredotočenosti na uporabnike, znanja in inovativnosti ter tradicije ena izmed ključnih vrednot Kozmetike Afrodita.

Menim, da morajo podjetja spoštovati naravne dobrine in se obnašati odgovorno do njih. Trajnostna naravnanost je naša prihodnost in podjetja morajo delovati v duhu družbene odgovornosti. Še posebej v Sloveniji, ki je še neokrnjen biser narave. V naravi imamo velikega zaveznika, zato je prav in odgovorno, da spoštujemo njene zakonitosti. Aktualni kozmetični trendi so naravnani v tej smeri. Proizvajalci kozmetike sicer že vrsto let uporabljamo koži prijazne aktivne sestavine naravnega izvora.

Trenutno pa se veliko dela na embalažnih delih. V svojem asortimanu že nekaj let ponujamo izdelke, napolnjene v plastenke iz reciklirane plastike, ki jo lahko ponovno recikliramo. Iščemo pa vedno nove rešitve, dognanja in inovacije. Smo člani Zelenega omrežja Slovenije, s čimer izkazujemo svojo zavezo za družbeno in trajnostno odgovornost, predvsem v odnosu do okolja in okoljskih problemov. Pri določenih odpadnih tokovih, ki predstavljajo občuten delež odpadkov iz gospodinjstev, je tisti, ki daje proizvod na trg, odgovoren tudi za odpadni proizvod po tem, ko ga je potrošnik zavrgel. Ta pristop se imenuje razširjena (podaljšana) odgovornost proizvajalca. V praksi pomeni, da je tisti, ki daje proizvod na trg, odgovoren za njegovo zbiranje in predelavo, ko postane odpadek.

V Kozmetiki Afrodita delujemo po načelu razširjene odgovornosti proizvajalca, ki se izvaja, kadar proizvajalec izdelkov splošne potrošnje ne more sam zagotoviti stroškovno učinkovite sledljivosti in ustreznega ravnanja s proizvodom, potem ko ga potrošnik odvrže, in je smiselno, da združuje svoja prizadevanja z drugimi proizvajalci in z njimi deli stroške prek tako imenovanih shem. Odgovorni do okolja zato sodelujemo s poslovnim partnerjem, ki nam omogoča kakovostno, strokovno in okolju prijazno delovanje na področju okoljevarstvenih storitev, kot so zbiranje, odvoz in predelava koristnih in nekoristnih odpadkov, nevarnih in nenevarnih odpadkov.

Podpiramo uporabo embalaže iz trajnostno obnovljivih virov (kot je reciklirana plastika), zato izbiramo dobavitelje, ki nam lahko dobavijo pričakovane embalažne dele.

Fleksibilnost poslovanja je danes nujna, saj živimo v svetu, ko se spremembe dogajajo hitreje, pogosteje in ima njihov vpliv lahko tudi nepojmljive razsežnosti. Situacija s koronavirusom je bila in je še ravno to – preizkus sposobnosti prilagoditve oziroma ‘pivotiranje’. Kako ste se vi odzvali nanjo?

Kozmetika Afrodita zaposluje skupaj 160 ljudi. Ob razglašeni epidemiji spomladi smo v skrbi za zaposlene organizirali dežurstvo posameznikov po oddelkih in, kjer je bilo mogoče, vzpostavili delo od doma. Starejši delavci in starši so preventivno ostali doma. Proizvodnja je bila druga zgodba. Delali smo s polno močjo, tudi z manjšim številom zaposlenih. V prvem valu pandemije zaradi izrednega povpraševanja, ko praktično ni bilo več mogoče kupiti antibakterijskih higienskih izdelkov, smo začeli izdelovati SOS HIGIENSKI SPREJ z antibakterijskim učinkom za potrebe trgovskih sistemov in za potrebe lastnih prodajnih mest.

Seveda smo proizvodne procese takoj prilagodili potrebam polnjenja in distribucije. V samo enem tednu smo proizvedli in prodali vse, kar smo napolnili. Zahvaljujoč veliki zavzetosti in odgovornosti ter pripravljenosti za delo vseh zaposlenih v tako težkih razmerah nam je nekako uspelo. V tem obdobju se je povpraševanje povečalo v kategoriji izdelkov za osebno higieno (tekoča mila, geli za prhanje, šamponi), rok, nog in las. Tako po grobih ocenah prvi val pandemije za podjetje ni bil tako škodljiv.

Zdaj, v drugem valu se že kažejo pomanjkljivosti prodaje izdelkov. Za nas zelo pomemben del proizvodnje in prodaje je program profesionalnih kozmetičnih izdelkov, ki vključuje tudi profesionalne izdelke za nego doma HOME CARE. Zaradi zaprtja kozmetičnih salonov, ki vključujejo tudi naše lepotne centre in trgovine v Rogaški Slatini, je prodaja nična, zato si lahko predstavljate resnost razmer. Zelo smo se zavzeli za promocijo lastne spletne trgovine, ki zaradi zaprtja prodajnih mest postaja pomemben del uspešne prodaje na svetovni ravni in ki hitro narašča glede na prihodek. V tem trenutku je izjemno težko napovedati razvoj dogodkov, saj nihče ne ve dobro, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, kako bo to stanje vplivalo na poslovanje podjetja v prihodnjih letih.

Zagotovo si bomo prizadevali čim bolj dosledno izpolnjevati potrebe naših potrošnikov. Razmere, ki se ponavljajo, potrjujejo, da v poslu ni več veliko časa za zavlačevanje ali razmišljanje. Potrebna je hitra reakcija in osredotočenost na iskanje rešitve. Nekaterih uspešnih, nekaterih malo manj. Toda brez poguma in angažmaja danes kot dober vodja ne morete več uspeti.

Vsako podjetje se srečuje z izzivi. Kaj je vaš največji izziv ali ovira za še hitrejši razvoj?

Izziv je resnično postati globalna kozmetična hiša. Zakaj pa naša odlična, slovenska kozmetika ne bi bila dostopna kjerkoli po svetu? Sicer smo že pred nekaj leti vzpostavili globalno spletno trgovino, vendar bi bili lahko uspešnejši. Predvsem nas omejuje kadrovska podhranjenost, saj so digitalne tržne zakonitosti izjemno prodorne in v neprestanem inoviranju, mi pa kot srednje veliko podjetje težko sledimo in izvajamo aktualne smernice, tako tehnološko kot s človeškimi viri.

V podjetju so zaposleni tudi vaši družinski člani. Kako uspete združiti zasebno in poslovno plat tega, saj vemo, da se nemalo družinskih zgodb klavrno konča ravno zaradi nejasne ločnice med enim in drugim?

Afroditina zgodba je moja zgodba in hkrati zgodba moje družine. Družina me podpira na moji poslovni poti in je še vedno tesno vključena v vse funkcije podjetja. Skupaj z mojimi sinovi so v Kozmetiki Afrodita zaposleni tudi njihovi družinski člani, pred nekaj leti pa sta se po študiju zaposlila dva vnuka. Moram pa poudariti, da pod nazivom družina razumem tudi vse svoje zaposlene, kar 160 jih je. Vsak od njih predstavlja pomembnega družinskega člana in na vse sem čustveno navezana. Svojo poslovno distanco držim včasih uspešno, včasih malo manj. A tu ne vidim težav, menim, da so čustveni odnosi veliko boljši od mlačne energije zaposlenih. Čustva ustvarjajo nova čustva in tako vzpostavljajo pozitivno energijo, moč, dobro voljo, voljo za razvoj inovacij in odgovornega dela.

Veliko daste tudi na dobre odnose med ljudmi, na njihov razvoj in napredovanje. Veliko vodij še vedno zelo podcenjuje vpliv, ki ga ima zadovoljstvo zaposlenih na samo uspešnost poslovanja. Kako pomembno se vam zdi, da se vaši zaposleni dobro počutijo na delovnem mestu?

Dobro počutje je del ugodne organizacijske klime, ki jo podpiram in se mi zdi zelo pomembna. Organizacijska klima izhaja iz psihologije in vpliva na zadovoljstvo zaposlenih ter uspešnost poslovanja. Vključuje individualno vedenje, motivacijo, status, vloge, skupinsko dinamiko in je pod vplivom čustev, vrednot, stališč, pričakovanj in prizadevanj zaposlenih. Zato si prizadevam ustvariti takšno klimo, ki bi omogočila doseganje najboljših poslovnih rezultatov. Torej klimo, ki bi ji lahko rekli ugodna.

Kaj najraje delate v svojem prostem času, kako si ‘napolnite baterije’?

Moj delovni dan je dolg in zelo pester. Sem »jutranji tip«, zato rada prihajam v pisarno zgodaj zjutraj, ko imam kakšno mirno urico več, brez telefonskega zvonjenja. Takrat lahko pregledam potrebne projekte in si pripravim dnevni načrt. Prosti čas izkoristim popoldne in zvečer, ko rada obiščem Beauty center Afrodita in se posvetim potrebni negi kože, pa tudi prepotrebni sprostitvi. Čas si vzamem tudi čez vikend. Takrat se posvetim številni družini, v kateri imamo že devet vnukov. Družinska srečanja so velika in glasna. Zaradi zasedenosti so redka, zato pa toliko bolj vesela, vključujejo tudi družinske izlete. Seveda se pogovarjamo tudi o poslu, vendar se trudim, da si vzamemo čas drug za drugega in da sem na srečanjih predvsem v vlogi mame, žene, babice, ki svoje drage razvaja s kuhanjem. Sicer pa sem čisto običajna ženska, ki ima željo po nakupovanju, vrtnarjenju, kuhanju ipd. Le da sem ob vseh teh aktivnostih s srcem in mislimi vedno tudi malo v kozmetiki.  

Za konec še nasvet za bralce. Katere so po vašem mnenju ključne stvari, ki doprinesejo h gradnji močne in uspešne blagovne znamke, kot je vaša?

Ključne so vrednote, na katerih temelji podjetje in izvaja poslovne funkcije. Izpostavila bi še hitro odzivnost pri prepoznavanju potreb trga. S strateško načrtovanim tržnim komuniciranjem in drugimi marketinškimi aktivnostmi vse našteto doprinese k ugledu in uspešnosti blagovne znamke.

Sprašuje: Simona Zajc