Ne zanemarite trendov! Ne glejte stran!

Ne glede na to, v kateri industriji ste, kako veliko je vaše podjetje, je vredno razmisliti, kako se spreminjajo navade in obnašanje ljudi, saj želite ostati v očeh svojih strank relevantni s produkti ali storitvami, ki jih ponujate.

Poglejmo le nekaj močnih trendov, ki jih ni spregledati, saj bodo prej ali slej ali pa so že usodno zaznamovala precej podjetij. Nekatera bodo znala poiskati svoje nove priložnosti, druga bodo še naprej gledala stran in se delala, da se ne bo nič spremenilo. Pa se res ne bo?

Vse močnejši je glas t.i. ‘anti-potrošnikov’, ljudi, ki v skladu s svojim prepričanjem delujejo proti pretirani potrošnji na vseh področjih. Napovedi ocenjujejo, da bo do leta 2050 populacija narasla do 9,8 milijarde in če se bo stopnja potrošnje nadaljevala s takšnim tempom, bi morala proizvodnja narasti kar trikratno. Na drugi strani pa se soočamo z zemeljskimi viri, ki zaradi svoje omejenosti in vse manjše kakovosti pridelovalnih površin ne bodo več uspeli zadostovali za zagotavljanje niti osnovnih dobrin kot je hrana.  

Naraslo je število tistih, ki so iz svojih jedilnikov črtali izdelke živalskega izvora, ki se bodisi ne strinjajo s tem, kako se ubija živali, ki so namenjene prehranjevalni verigi, ali iz razloga, ker je živinoreja eden glavnih krivcev za onesnaževanje okolja. 

Vse več ljudi poziva k reciklaži, ponovni uporabi stvari, ki jih prevečkrat zavržemo še popolnoma uporabne. Odprte so priložnosti za tiste, ki najdejo navdih in ideje prav v izrabi zavrženih materialov. Lep primer je novi športni čevelj Space Hippie giganta Nike, ki je 100% narejen iz recikliranih materialov. 

Na seznam sprememb, ki jih ni moč spregledati je tudi stanje, ki nam ga je prineslo soočanje s kovid 19 in vsemi neizbežnimi prilagoditvami in izzivi (spomnimo, da so najprestižnejše modne hiše, kot je npr Gucci, šivale zaščitne plašče za medicinsko osebje) in spoznanjem, da nam je človeška bližina še kako potrebna in pomembna (občutno je porasla uporaba platform za komunikacijo). 

Vse omenjene spremembe in še mnoge druge so lahko vaše nove priložnosti za inovacije v vaši ponudbi. Zmotno je mnenje, da so inovacije samo tehnološke, te ponavadi zahtevajo ogromno finančnega vložka in časa, ki si ga večina podjetij ne more privoščiti. Kratkoročne inovacije na drugi strani prinašajo veliko možnosti za rast podjetja, uresničijo se lahko v relativno kratkem času, mnogokrat je do idej za izboljšave mogoče priti hitreje, kot si mislimo, in ne gre za hudo zapletene rešitve. 

Preoblikujte svojo ponudbo tako, da je v določenem času in določenih okoliščinah relevantna za vašega kupca. 

✅ Predvsem razmislite, kaj vas res žene pri vašem poslovanje (in denar že dolgo ni več odgovor). Glavni adut podjetja je delati dobro za ljudi, živali in okolje. Zgornji trendi to samo potrjujejo. Ljudje bodo vedno bolj segali po blagovnih znamkah, ki bodo to odražale s svojim delovanjem.